Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Antiinflammatorisk kost - använd maten som din medicin

hormonhälsa - kost - antiinflammatorisk livsstil
Vi lever i en tid där tillstånd som kroniska och autoimmuna sjukdomar, IBS, allergier med flera ökar. Samtidigt ökar mängden processad mat, tillsatser, socker och olika transfetter i vårt samhälle. Genom att ge kroppen rätt förutsättningar skapar vi möjligheter för kroppen att kunna självläka. En av dessa förutsättningar är antiinflammatorisk kost. Vad är antiinflammatorisk kost egentligen? Hur kan vi äta mer antiinflammatoriskt och varför är fermenterad mat stärkande för kroppen? Det kommer du få svar på i denna artikel.

Vad är antiinflammatorisk kost? Antiinflammatorisk kost är ingen diet utan en livsstil med fokus på att må så bra som möjligt. Det innebär att tillföra så näringsrik och ren mat som möjligt för att främja och stärka kroppen. Genom att äta antiinflammatorisk mat sänker vi inflammation i kroppen, stöttar immunförsvaret och skapar balans. Många med hälsobesvär, autoimmuna och kroniska sjukdomar vittnar om att de mår mycket bättre genom att äta antiinflammatoriskt då maten hjälper till att minska symtom som smärta, ledvärk, magproblem, hjärndimma, migrän med flera.

Fördelar med antiinflammatorisk kost:

- Ger ökad energi och livskraft

- Balanserad hud

- Lugnare mage

- Mindre smärta

- Ökad kroppslig vitalitet

- Bättre mental hälsa

- Rik tarmflora

- Stärker immunförsvaret

- Jämnare blodsocker

En antiinflammatorisk kost kan se väldigt olika ut från person till person. Det finns olika varianter av antiinflammatorisk kost, exempelvis AIP och Paleo. Att äta enligt AIP eller Paleo är dock inget måste. Det kan passa vissa medan andra väljer att äta antiinflammatorisk kost utifrån ett mer generellt perspektiv.

AIP, Autoimmun kost eller det Autoimmuna protokollet, är en typ av kosthållning där inflammationsskapande livsmedel elimineras under en viss tid. De livsmedel som utesluts är gluten, mejeriprodukter, socker, nötter, frön, potatisväxter, baljväxter, ägg, tillsatser, processad mat och alkohol. Efter att det gått ungefär fyra veckor återintroduceras vissa livsmedel. På så vis kan du upptäcka vilka livsmedel som fungerar för din kropp och vilka du är överkänslig mot.

Paleo, även så kallad stenålderskost, innebär att vi äter så likt våra förfäder som möjligt. Kosten bygger på näringsrik mat som grönsaker, kryddor, örter, rotfrukter, frukt, bär, svamp, kött, fågel, fisk och skaldjur. Till skillnad från AIP ingår även ägg, potatis, nötter och frön. Det som utesluts här är de livsmedel som tillkommit under senare år. Spannmål ingår exempelvis inte eftersom människan inte åt detta under tiden vi levde som samlare och jägare. Kroppen har inte tillräckligt med enzymer för att tarmen ska kunna bryta ned gluten. Inom Paleo ingår heller inte mejeriprodukter, vitt raffinerat socker, processade livsmedel och tillsatser. Därefter finns olika grenar som har varierande inriktningar – klassisk, liberal och modern paleokost.

Vad skapar inflammation i kroppen? Maten du äter kan både göra dig frisk och sjuk. Den påverkar kroppen på cellnivå och är avgörande för hur du mår. Under de senaste åren har socker och processad mat haft en enorm ökning, och i takt med detta har en rad olika livsstilssjukdomar uppstått. Mat som skapar inflammation och obalans i kroppen är bland annat socker, gluten, mjölkprodukter, fläskkött, processad och för hårt uppstekt mat. Våra kroppar har precis samma uppbyggnad som de människor som levde under stenåldern. Under denna tid levde människan i symbios med naturen och åt en varierad, ren och näringsrik kost lagad från grunden. Kroppen känner därför inte igen främmande ämnen från den ultraprocessade maten vi äter idag. Den är inte van och kan inte hantera maten på samma sätt. Detta skapar inflammation och obalans i kroppen. Inflammation är en naturlig process i kroppen som försvarar oss från olika inkräktare som toxiner, bakterier och virus. Men det kan också uppstå kronisk inflammation i kroppen vilket är en långvarig inflammation som ofta kommer smygande med tiden. Denna typ av inflammation kan på längre sikt leda till autoimmuna sjukdomar och andra tillstånd. Vid en autoimmun sjukdom angriper immunförsvaret kroppens egen vävnad. Många går runt med inflammation utan att veta om det.

Symtom som kan vara tecken på kronisk inflammation är bland annat:

- Trötthet och låg energi

- Värk och smärta

- Hudproblem

- Magproblem

- Huvudvärk

- Allergier

- Hormonrubbningar

- Nedstämdhet

- Depression

Olika symtom är kroppens sätt att tala om för oss att något inte är som det ska. Den säger åt oss att stanna upp, se över vår livsstil och göra en förändring. Det är vanligare att vi inte lyssnar på kroppens signaler utan fortsätter i samma mönster som tidigare, vilket i många fall resulterar till fler problem. Vi behöver se till grundorsaken och börja ge kroppen förutsättningar för att må bra. Kroppen strävar hela tiden efter balans, men får kroppen inte rätt förutsättningar, saknar den förmåga att självläka. Ger vi kroppen rätt förutsättningar har den möjlighet att återställa sig. Vi har själva ansvaret för vår egen hälsa. Livsstilen är avgörande för att uppnå optimal hälsa. Även fast vi ärver sjukdomar genetiskt kan vi själva påverka vårt mående med upp till 80%.

Hur kan du äta mer antiinflammatoriskt? Gör medvetna val som stärker din kropp, använd maten som din medicin. Fokusera först och främst på vad du kan lägga till istället för att ta bort, det ska vara hållbart och fungera i längden. Låt din kost vara varierad och mångsidig. Se till att din måltid består av långsamma kolhydrater, proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och bra fetter. Utöver grundnäringen kan du så småningom lägga till superfoods och adaptogener för extra livskraft. Var nyfiken, utforska, gör det kul och enkelt. Lär känna din kropp och bli medveten om vad den mår bra av. Testa dig fram för att se vad som fungerar för dig. Alla är vi olika och det gäller att individanpassa maten utefter den enskilda individen. Det viktiga är att använda den form som passar dig och som du mår bra av. Det som fungerar för dig kanske inte fungerar för någon annan. Det är viktigt att inte förbjuda någon mat. Ibland kan vi behöva vara mer restriktiva under en viss period för att återställa kroppen från ett specifikt tillstånd, men för att det ska vara hållbart behöver vi också njuta av det vi älskar. Ett tips är därför att använda 80/20-metoden där du till 80% ger kroppen näringsrik och bra mat och 20% precis vad du vill. Lyssna till vad du behöver och se mat som kärlek till din kropp. Ta dig tid att äta i lugn och ro, njut av varje tugga till fullo, var i nuet och ät med själen. Utöver detta är det såklart också viktigt att se till helheten. Kosten är en av delarna för att uppnå optimal hälsa och balans, men vi behöver också minska på stress, se till att få en god natts sömn, fysisk aktivitet, se över våra relationer och mycket mer. Alla delar hänger ihop och påverkar varandra.

Sex tips på hur du kan äta mer antiinflammatoriskt:

1. Laga mat från grunden.
Ät så ren och naturlig mat som möjligt och undvik olika tillsatser i maten. Färdig mat är ofta processad och innehåller en mängd olika tillsatser som konserveringsmedel, färgämnen och transfetter. Transfetter innehåller mycket Omega 6. För mycket Omega 6 skapar inflammation i kroppen. Det är viktigt med en balans mellan Omega 3 och 6. Tillsatser kan även vara allergiframkallande och orsaka magproblem. Nästa gång du handlar - bli medveten genom att kika på ingridienslistan. Förstår du vad livsmedlet innehåller?

2. Lägg till mer näring. Öka upp mängden grönsaker på din tallrik och välj grönsaker i alla möjliga färger och former. Låt gärna tallriken bestå av 50% grönsaker. Grönsaker ger energi och ökar din livskraft. De innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga fibrer som gör att du upprätthåller en god tarmhälsa. Fibrer är mat för de goda bakterierna i tarmen. Fibrer som är särskilt bra för tarmfloran är kall potatis, grön banan och lök. Dessa fibrer kallas prebiotika. Lägg även till mer nötter, frön, bär, svamp, frukt, kryddor och örter.

3. Köp ekologiskt. Maten vi köper i butiken är tyvärr besprutad med kemikalier för att den ska ha bättre hållbarhet samt hålla insekter borta. Handla så färsk och ekologisk mat som möjligt i den mån du kan. Ät efter säsong och odla eget på somrarna om möjligt. Välj gärna vildfångad fisk, kött från gräsbetande kor och ägg från frigående höns. Gynna gärna de lokala gårdarna runt om i landet.

4. Hitta alternativ. Det finns massor med alternativ att ersätta olika livsmedel med. Uteslut inget utan hitta alltid alternativ som ersätter ett specifikt livsmedel. Byt till exempel ut det vita raffinerade sockret mot björksocker, dadlar eller yaconsirap. Vetemjöl till glutenfria alternativ som bovetemjöl, teffmjöl eller mandelmjöl och mjölkprodukter mot kokosmjölk eller cashewgrädde. Det finns massor att utforska.

5. Lägg till probiotika. Det har gjorts en mängd olika studier på tarmfloran under de senaste åren där det visat sig att miljön i tarmen är otroligt viktig för en god hälsa. Både hälsa och ohälsa skapas i tarmen. Probiotika är något som främjar tarmhälsan och gynnar din tarmflora. Probiotika är goda bakterier som du tillsätter till din tarm, antingen via tillskott eller genom fermenterad mat. Exempel på fermenterad mat är syrade grönsaker som surkål eller kimchi.

6. Ät mer gurkmeja och ingefära. Två antiinflammatoriska råvaror. Gurkmeja innehåller fytonäringsämnen som förebygger inflammation. Används bäst med olivolja och svartpeppar för bästa möjliga upptag. Ingefära innehåller det kraftfulla ämnet gingerol som verkar effektivt mot inflammation.

Artikeln är skriven av Angelika Mörsky, som är hälsoinspiratör och arbetar som hälso-livsstilsterapuet med inriktning mot tarm- och hormonhälsa. Vill du också skriva en artikel till vår plattform? Maila oss!

antiinflammatorisk kost 
"Jag heter Angelika och är en hälsoinspiratör som arbetar som holistisk hälso-och livsstilsterapuet med inriktning på tarm- och hormonhälsa. Jag brinner för att hjälpa människor till en bättre hälsa och har själv balanserat min kropp med hjälp av en antiinflammatorisk kost och livvstil. Jag arbetar dessutom med Reikihealing, håller föreläsningar, workshops och kurser" - Angelika Mörsky

Angelikas Instagram

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras