Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Tre tips på hur du ökar din kreativitet

projekt-kreativitet

När vi är i vårt kreativa flöde känner vi oss ofta närvarande, lugna och glada. I vårt kreativa flöde, eller “flow” är vi fokuserade på det vi skapar och här är det lätt att tappa grepp om både tid och rum. Detta tillstånd har många positiva hälsoeffekter. Det är ett tillstånd av lugn och ro vilket ger oss en paus och motverkar stress. Kreativt flöde bidrar till positiv energi som påverkar dig ända in på cellnivå. Därför har skapande och kreativitet en direkt koppling till vår hälsa. (Myten om “den lidande konstnären” är alltså inget annat än en myt.)

Är du en kreativ person?

Många tror att kreativitet är ett slags personlighetsdrag som somliga har och andra inte. Det är tack och lov fel. Alla människor är kreativa av naturen, annars skulle vi inte överleva som art. Sedan kan det variera hur pass kreativa vi människor är samt hur stark längtan vi har för att uttrycka oss kreativt.

En inre kritiker

Problemet för de allra flesta är den egna inre kritiska rösten. En inre kritiker som säger att du med perfektion behöver bemästra konstarten att skriva, måla, sjunga eller vad du nu vill ägna dig åt, för att ens ha rätt att ägna dig åt just detta. En inre röst som talar om för dig att det du skapar inte blir tillräckligt bra. Som får dig att skämmas och bli blockerad av rädsla. Det är känslor och energier som fullständigt kan hämma och blockera din skaparglädje.

Den inre kritiska rösten är den största anledningen till att så många som längtar efter att uttrycka sig kreativt ändå inte gör det. Det är mycket enklare att prokrastinera, skylla på yttre omständigheter eller att intala sig själv att man inte förtjänar att ta sig tiden till sitt kreativa projekt.

För väldigt många är den inre kritiska rösten den mest dominanta och förväxlad med ens “sanna röst” eller sina “vanliga tankar”. De flesta är inte medvetna om vilken stor roll den spelar i sina liv. Många låter denna inre kritiska röst få dominera oemotsagd och utan att ifrågasätta den.

Du kanske lever med en föreställning om att du inte kan sjunga, måla eller dansa från en kommentar någon i din omgivning fällde när du som barn utövade din kreativitet? En kommentar som blivit din inre “sanning” och som än i dag står i vägen för dig?

Om detta känns sorgligt eller nedslående så kan det vara skönt att veta att det går att bli vän med sin “inre kritiker”, hitta nya förhållningssätt och öppna upp för det kreativa flödet inom dig!

Någon som vill dig väl

För att bli vän med sin inre kritiker behöver vi förstå kritikerns syfte. Hur konstigt det än kan verka så vill din inre kritiska röst dig väl. Den vill skydda dig från att misslyckas eller att behöva skämmas. Den vill skydda dig genom att skapa en rädsla inför sådant som är nytt och obekant. Så att du väljer att avstå och istället stannar kvar i det bekanta och trygga. Och kreativitet och skapande handlar just om detta. Att kasta sig ut i det nya och okända.

Nyckeln ligger i att kunna hantera sin “inre kritiker”. Det gör du genom att odla en stöttande inställning gentemot dig själv och ditt skapande, vi skulle kunna kalla den för din “inre supporter”.

Bli din bästa supporter

Det viktigaste stödet du kan ha när du ska ägna dig åt ditt skapande är ditt eget. Att du tillåter dig att helt och fullt få vara i skapandet, utan att bedöma eller värdera det du gör som fint, fult, bra eller dåligt. 

Andras stöd och uppmuntran är också viktigt och något vi behöver. Men när det kommer till kritan så är ditt eget stöd viktigast. Det är ett stöd du alltid har med dig och det gör dig fri i ditt skapande. Obereonde av andra. Du kan välja att vara snäll mot dig själv. Du kan själv välja tankar som påminner dig om att du har precis samma rätt som alla andra att få skapa. Oavsett resultat. Du har samma rätt som alla andra att både lyckas med ett mästerverk men också utrymmet att få skapa skräp.

Öva på att odla en medkänsla för dig själv. Det kanske känns konstigt eller svårt i början, det är helt väntat om detta är något nytt för dig. Men ge inte upp. Fortsätt öva. Det kan du göra genom att gång på gång fråga dig själv hur du skulle stötta en nära vän i samma situation. Vad skulle du ha sagt till din vän? Vilket tonfall skulle du ha? Vilket ansiktsuttryck? Föreställ dig detta och rikta det mot dig själv. För precis som med allt som känns nytt och ovant i början, kan du öva upp din medkänsla till dig själv till något som blir bekant och en ny fantastiskt helande vana!

Tillåt dig att skapa skräp

I allt kreativt arbete behöver du ge dig själv tillåtelse att skapa skräp. Det finns ingen väg runt det. Ibland behöver du skriva fem riktigt dåliga sidor bara för att upptäcka att du skrev en bra mening i andra stycket på den tredje sidan.

Det handlar om att stå ut med det. Att kunna stötta dig själv och påminna dig om att skapandet handlar om att få ur dig något. Det är som att vaska guld bland en massa grus och smuts. Men du behöver ge dig själv tillåtelsen att göra just detta.

På vilket sätt och med vilka ord skulle du kommentera eller ge feedback på något som din son, dotter, partner eller bästa vän skapat? Skulle det vara med hånfullt fördömande, förlöjligande och nedvärderande kommentarer? Eller skulle du vara stöttande, uppmuntrande och komma med konstruktiva tips? Förmodligen det senare. Varför inte välja samma approach gentemot dig själv? Du förtjänar precis samma stöd och uppmuntran som de du bryr dig om.

Tre tips på hur du ökar din kreativitet:

1. Möt dig själv med medkänsla

För att få tillgång till din kreativitet är det bra att öva upp en god självmedkänsla. Det vill säga förmågan att stötta dig själv med kärlek och medkänsla. Bli medveten om din inre kritiska röst och lägg märke till vad den säger och vid vilka tillfällen den dyker upp. Hur kan du på ett kärleksfullt sätt hantera denna inre kritiska röst?

Försök att göra det till en vana att fråga dig själv “vad behöver jag just nu, för att fortsätta med mitt kreativa projekt?”. 

2. Var närvarande

För att vara i ett kreativt tillstånd underlättar det om du för stunden kan skala bort eller stänga ute sådant som stressar eller distraherar dig. Att befinna dig i ett lugn och ett slags inre fokus ger dig de bästa förutsättningarna för att vara helt närvarande i det du skapar och hitta ditt “flow”.

Hur kan du försätta dig i ett närvarande tillstånd? För somliga är det genom meditation, yoga eller andningsövningar. För andra kan det vara en promenad eller löptur i skogen. Gör det som fungerar för just dig.

3. Lek!

Vad får det att pirra av skaparglädje i just dig? Gå in i det som i en lek, precis som barn gör. Var nyfiken och utforska med öppna sinnen. Pröva dig fram. Blev det inte som du tänkt dig? Testa något annat, testa igen. Gör det inte så allvarligt, vad kan hända? Bestäm dig för att ditt skapande är din lek. Att du ger dig rätten att skapa oavsett resultat, enbart för att det är roligt - för att det gör dig glad.

Artikeln är skriven av Alexia Rahm som jobbar som holistisk coach och kreativ mentor. Vill du skriva en artikel på vår plattform? Maila oss!

4 tips till kreativitet

Diplomerad Holistisk Coach, Lic. PT och Kreativ Mentor.
"Min drivkraft är att bidra till att fler kan skapa ett liv i linje med sina egna värderingar och som får dem att må bra. Detta genom coachning, en hälsosam livstil och en stor dos lekfull kreativitet som jag anser är en viktig pusselbit för oss att läka och må bra.'' - Alexia Rahm

Alexias Instagram
Alexias Hemsida 

Tips! Om du vill ge dig själv en stund för kreativitet kan du skapa en visionboard! Läs mer om hur du skapar en visionboard och manifesterar in dina drömmar här

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras