Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

SOMMARRETREAT ÄR LIVE! Boka din plats nu.

Use coupon code WELCOME10 for 10% off your first order.

Cart 0

Grattis! Din order kvalificeras för gratis frakt You are 200 kr away from free shipping.
Inga fler produkter är tillgängliga för köp

Translation missing: sv.cart.general.gift_notes_label
Total Translation missing: sv.general.money.free
Frakt, skatt och eventuella rabatter räknas ut vid utcheckning

Vad är skillnad på egot och själen?

Vad är skillnad på egot och själen?

Kan livet kännas lite tomt ibland? Känner du ofta känslor av avundsjuka eller rädsla för vad andra ska tycka? Känner du att är fast på samma jobb av rädsla för att misslyckas? Då kan det vara så att du lever för mycket i egot och behöver ägna ge mer uppmärksamhet åt din själs röst. Vi människor är multidimensionella varelser, vilket innebär att vi inte bara är en kropp, en själ eller ett medvetande. Istället består vi av alla delar som samexisterar och en del av den själsliga resan handlar om att lära sig att balansera dessa olika energier.

När man går igenom ett spirituellt uppvaknande eller arbetar med självutveckling är ofta en av de viktigaste insikterna man får att vi inte är våra tankar och känslor. Vår själ kan längta efter en sak medan våra tankar och känslor kan leda oss i helt annan riktning. Anledningen till det är att våra tankar ofta styrs av rädslor och instinkter, som har som grundläggande uppgift att hjälpa oss att överleva. Detta kallas för vårt ego och lever vi för mycket i egot kan vi bli olyckliga och känna känslor av tomhet och självhat. Egot skiljer sig från själen som endast agerar utifrån kärlek och har ens högre jag i åtanke. Utan egot skulle vi inte överleva i vår fysisk kropp och utan själen skulle vi inte existera. I den här artikeln reder vi ut skillnaden mellan egot och själen.

Vad är egot?

Man brukar säga att egot är vår reptilhjärna. Framförallt för tusentals år sedan var den livsviktig för att vi skulle överleva genom att skaffa oss mat, skydd och hålla oss till flocken, men den är även livsviktig idag. Eftersom överlevnad är huvuduppgiften för egot är det främst drivet av själviska handlingar och matas av pengar, makt och framgång, tillgångar som idag är förknippade med hög social status i samhället. Egot drivs primärt av rädsla och är vi kontrollerade av egot lever vi i ständig jakt på att bli godkända av vår omgivning och försöker leta utanför oss själva efter lycka. Det krävs ofta en mental mognad och en dos självutveckling för att lära sig att kontrollera egot, att lära sig att inte bry sig så mycket om vad andra tycker om en och gå sin egna väg i livet. 


10 tecken på att du är kontrollerad av egot

  1. Du mår bra av att skvallra om andra
  2. Vid en argumentation är det viktigt för dig att vinna till varje pris
  3. Du jämför dig ständigt med andra
  4. Du blir avundsjuk när det går bra för andra
  5. Du är kvar på ett jobb eller relation av rädsla för att inte hitta något bättre
  6. Du kan inte nöja dig med att göra ditt bästa utan måste vinna till varje pris
  7. Du sätter upp ouppnåeliga mål som du nästan vet att du inte kan nå och straffar dig själv om du inte når dem
  8. Du skyller på andra när det inte går som du vill
  9. Du har svårt att be om ursäkt
  10. Du har stort kontrollbehov

Vad är själen?

Själen är essensen av den vi är och existerar bortom den mänskliga kroppen. Själen har en klar och tydlig känsla av mening, äkta samhörighet och drivkraften är kärlek. Det sägs att själen pratar med oss genom magkänslan och det är ur själen du fattar modiga och ibland (utifrån samhällets synpunkt) ologiska beslut, som att säga upp dig från ett välbetalt jobb, byta riktning i livet, skilja dig trots hus och barn eller kanske sälja ditt hem och flytta ut på landet. När du lever mer från själen vill du också vara i service för andra och till skillnad från egot som känner sig som en separat individ i universum, förstår själen att den är en del av allt. 

Om vi lever vårt liv ur egot och struntar i att lyssna på den inre rösten kan det vara svårt att känna äkta glädje i livet. Ni kanske har hört om personer som tjänar miljoner och “har allt” men trots det hamnar i djup depression? Själen är den där inre rösten som alltid vet vad som är rätt och fel för oss oavsett hur det ser ut på ytan. Det kan vara väldigt läskigt att lyssna på den där inre rösten för den ger oss ofta inte möjlighet att ha kontroll på situationer, eller ha en långsiktig plan framåt. Själen vet var den vill, men för att gå själens väg i livet krävs ett stort mod och tillit till att livet kommer ta en dit man är meningen att gå, och att man inte måste kontrollera livet.

Låt egot och själen agerar i symbios

Eftersom vi inte skulle överleva utan vårt ego finns det ingen anledning att klanka ner på egot och försöka att eliminera det. Istället är det viktigt att bli medveten om vilken röst som är vilken, så att vi inte lever ett liv kontrollerade av egot utan låter det agera i harmoni med själen. Ett sunt ego kan hjälpa en att komma hur långt som helst, medan ett osunt ego kan stoppa en från att uppnå sin potential. Genom att arbeta med sig själv och göra en esoterisk/själslig resa kan man lära sig att leva i harmoni med själen och egot. 


QUIZ för att ta reda på om man lever enligt själen eller egot:
Om svaret är ja på följande frågor lever du i enlighet med din själs sanning

  1. Skulle jag fortsätta att arbeta med mitt jobb om jag endast hade begränsad tid kvar att leva? 
  2. Kan jag ta emot kritik utan att behöva skylla ifrån mig eller slå ifrån mig den? 
  3. Skulle jag våga stå upp för mig själv och mina åsikter i ett rum fullt med främlingar?
  4. Skulle jag önska att mina ev barn/framtida barn ska leva det liv jag lever?
  5. Uppfyller min eventuella partner alla de kvaliteter som jag innerst inne söker?

Lämna en kommentar

Notera att kommenterar måste godkännas innan de kan publiceras